Varsinais-Suomen Tiedetestaajat

Varsinais-Suomen Tiedetestaajat haluaa saada 6.-luokkalaiset nuoret innostumaan tieteestä. Tiedetestaajiin osallistuvat oppilaat pääsevät oikean tutkijan johdolla näkemään ja kokemaan, että tiede on mielenkiintoista, hauskaa ja palkitsevaa.

Tieteen avulla voi esimerkiksi ratkoa elämään liittyviä arvoituksia ja löytää tietoa, jonka avulla voidaan auttaa ihmisiä ja ympäristöä. Haluamme myös näyttää, että tutkijat ovat tavallisia ihmisiä – ja motivaation ja sinnikkyyden avulla melkein kenestä vain voi tulla tutkija.

Tiedetestaajat käytännössä

Varsinais-Suomen Tiedetestaajat toteutetaan loppusyksyllä 2020 ja keväällä 2021. Toteuttajina ovat Turun yliopiston tutkijat Suomen Kulttuurirahaston tuella. Tutkijat kutsuvat varsinaissuomalaisia koululuokkia vierailulle Turun yliopistolle tai tulevat itse vierailemaan kouluihin – joko paikan päälle tai etäyhteyden välityksellä. Tiedetestaajat huolehtii matkakustannuksista, jotta kaikki kutsuttavat luokat pystyvät lähtemään mukaan.

Tiedetestaajien sisältö tukee perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteita: ilmiölähtöistä oppimista, monialaisuutta ja tutkimuksellisuutta. Tiedetestaajat koostuu tutkijan kanssa tehtävästä työpajasta sekä ennakko- ja lopputehtävistä. Työpajan aihe voi liittyä mihin tahansa tieteenalaan, esimerkiksi tähtitieteeseen, arkeologiaan, biologiaan, terveystieteeseen tai historiaan. Halutessaan oppilaat voivat osallistua myös tiedeaiheiseen kisaan, jonka voittajat palkitaan.

Osana Tiedetestaajia tutkimme 6.-luokkalaisten ja heidän opettajiensa kiinnostusta tiedettä kohtaan sekä kokemuksia Tiedetestaajista. Tieto on arvokasta, sillä sen avulla voidaan kehittää koululaisten tiedekasvatusta monipuolisemmaksi ja innostavammaksi. Samalla oppilaat saavat kokea millaista on osallistua tutkimukseen.

Miten mukaan?

Varsinais-Suomen Tiedetestaajiin kutsutaan mukaan satunnaisesti valittuja 6.-luokkia. Kouluihin lähetetään sähköposti, jossa on ilmoittautumisohjeet. Kaiken kaikkiaan noin 40 % Varsinais-Suomen 6-luokkien oppilaista saa osallistumiskutsun.

Lisätietoa

Tiedetestaajat-hanketta Varsinais-Suomessa koordinoi Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö. Jos sinulla on kysyttävää Tiedetestaajista, ota yhteyttä meihin!